Κέντρο Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στο Περιστέρι

Ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών όπως είναι το δικό μας, οφείλει να έχει και μια αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης καθότι πλέον η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται σε πάρα πολλά παιδιά με καλά αποτελέσματα.

Εκτός από τον προσαρμοσμένο εξοπλισμό χρησιμοποιούμε όλα τα απαραίτητα θεραπευτικά αισθητηριακά υλικά για να ενισχυθούν οι δεξιότητες στις οποίες μπορεί να υπολείπονται κάποια παιδιά όπως για παράδειγμα στη σίτιση, στην αυτοεξυπηρέτηση, στη γραφή ή στη συγκέντρωση. Για παράδειγμα, για να δέχεται περισσότερες τροφές ένα παιδί λόγω επιλεκτικότητας, χρησιμοποιούμε έντονες γεύσεις και θερμοκρασίες όπως το μέλι, το λεμόνι ή τον πάγο ώστε να ρυθμιστεί καλύτερα η απορρύθμιση στην αισθητικότητα που επικρατεί πέριξ του στόματος.

Για την γραφή, πριν περάσουμε στη χρήση μολυβιού, ενισχύουμε την χρηση σε δακτυλομπογιές, για την συγκέντρωση και τη μείωση κινητικότητας στη καρέκλα χρησιμοποιούμε ειδικά μαξιλάρια που τοποθετούνται στη πλάτη ή στο κάθισμα για απτική ενίσχυση.

Για την έντονη αναζήτηση στο σώμα διευκολύνουμε με τεχνικές μαλάξεων και θεραπευτικού μασάζ. Φυσικά είναι αδύνατον να αναφέρουμε όλους τους τύπους παρεμβάσεων μεσω αισθητηριακής ολοκλήρωσης αλλά το ζητούμενο παραμένει πάντα το ίδιο: να ερμηνεύουμε σωστά το περιβάλλον, τον εαυτό μας, να αντιδράμε κατάλληλα στις εκάστοτε προκλήσεις του περιβάλλοντος, να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε.

Οι Εργοθεραπευτές μας

Οι εργοθεραπευτές μας, έχουν τη πιστοποίηση του σεμιναρίου αισθητηριακής ολοκλήρωσης υπό την εκπαίδευση του Δημήτρη Μυλωνάδη (02/22- 10/23, στην αίθουσα σεμιναρίων EPIMORFOSIS, Κέντρο δια βίου Μάθησης). Εκπαιδεύουν όλους τους γονείς μας ξεχωριστά ώστε να συνεχίζεται η θεραπευτική διαδικασία και στο σπίτι με οδηγίες ως προς τη μέθοδο. Θεωρούμε πολύ σημαντικό παράγοντα τη συμβολή της οικογένειας στη μέθοδο καθότι αφορά σε όλες τις ρουτίνες της καθημερινότητας ενός παιδιού.

Ο Χώρος μας στο Περιστέρι

Στο χώρο μας, στο Περιστέρι, υπάρχει κατάλληλη αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης σε διαστάσεις ανάλογες των αναγκών της μεθόδου και διαθέτει όλο τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό (αιωρούμενο όπως κούνιες, αιώρες, θεραπευτικό δάκρυ, αλλά και τραμπολίνο, κατασκευή αναρρίχησης και μπαλοπισίνα), ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι μέθοδοι της Ayres συνδυαστικά και με άλλες μεθόδους, να δημιουργείται το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για το κάθε παιδί και να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Άλλες Θεραπείες