Τι είναι η Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία & Τι προσφέρει

Η φυσικοθεραπεία στα παιδιά είναι η εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση που εφαρμόζεται σε βρέφη και παιδιά με στόχο τη βελτίωση των κινητικών τους προτύπων, την πρόληψή τυχόν επιπλοκών και την λειτουργική ανεξαρτησία τους.

Η παρέμβαση αφορά παιδιά με νευρομυϊκές ή νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, οι μυοπάθειες, τα σύνδρομα, καθώς και οι παθήσεις με αναπνευστικά προβλήματα, αρθρίτιδες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σκολίωση και παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος.

Το κάθε παιδί αντιμετωπίζεται με ξεχωριστό τρόπο, κατανοώντας τα προβλήματά του και αναπτύσσοντας ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες και τους στόχους που θέτονται. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τακτικής αξιολόγησης και της προσεκτικής παρακολούθησης της εξέλιξης της κλινικής εικόνας του παιδιού.

Δείτε πως γίνεται μια αξιολόγηση φυσικοθεραπείας

Ο Ρόλος της Φυσικοθεραπείας και τα οφέλη της

Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση των κινητικών ελλειμμάτων και λειτουργικών περιορισμών που εμποδίζουν και καθυστερούν τη φυσιολογική κινητική ανάπτυξη και δραστηριότητα. 

Κύρια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η Bobath-NDT (Neurodevelopmental Treatment-Νευροεξελικτική Αγωγή). Με τη μέθοδο Bobath ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί χειρισμούς και τεχνικές διευκόλυνσης με σκοπό να προετοιμάσει, να εκπαιδεύσει και τελικά να προκαλέσει στο βρέφος ή στο παιδί ένα φυσιολογικό κινητικό πρότυπο. 

Η εδραίωση των κινητικών προτύπων τελικά, βοηθάει το παιδί να εξελίξει τις λειτουργικές του δεξιότητες για την εκάστοτε ηλικία. Επίσης, η μέθοδος Bobath χρησιμοποιεί όλες τις θέσεις από τις οποίες περνά ένα βρέφος, αξιοποιώντας παράλληλα μια πληθώρα βοηθημάτων, όπως είναι οι μπάλες, τα ρολά, οι σφήνες, τα πολύζυγα, αιωρούμενος εξοπλισμός, ορθοστάτες, νάρθηκες και διάφορα παιχνίδια προκείμενου το παιδί να κατακτήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Ποιες Διαταραχές Αντιμετωπίζονται με τη Φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία για παιδιά αντιμετωπίζει μια πληθώρα νευρολογικών, μυοσκελετικών και αναπτυξιακών παθήσεων. Σε αυτές συγκαταλέγονται:

 • Η εγκεφαλική παράλυση
 • Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
 • Οι μυοπάθειες όπως η μυϊκή δυστροφία Duchene και Beker
 • Τα σύνδρομα όπως το σύνδρομο Down και το σύνδρομο Angelman
 • Η σκολίωση και οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης
 • Οι αναπνευστικές παθήσεις όπως η κυστική ίνωση
 • Η αρθρογρύπωση και προβλήματα των αρθρώσεων
 • Η μαιευτική παράλυση
 • Η νωτιαία μυϊκή ατροφία
 • Η δισχιδής ράχη

Ποιά είναι τα Οφέλη της Φυσικοθεραπείας για Παιδιά

Συνοψίζοντας τα οφέλη της φυσικοθεραπείας σε βρέφη και παιδιά είναι:

 • Βελτίωση ισορροπίας
 • Βελτίωση δύναμης και αντοχής
 • Εκπαίδευση βάδισης
 • Πρόληψη βραχύνσεων
 • Βελτίωση οπτικοκινητικού συντονισμού
 • Βελτίωση ποιότητας ζωής
 • Βελτίωση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής
 • Προαγωγή ανεξαρτησίας
 • Εκπαίδευση γονέων στη διαχείριση των προβλημάτων του παιδιού τους
Δείτε πως γίνεται μια αξιολόγηση

Διαδικασία: Πώς γίνεται η Φυσικοθεραπεία στα Παιδιά

Η Φυσικοθεραπεία στα παιδιά εφαρμόζεται ανάλογα με την πάθηση και ειδικότερα με την εξειδίκευση στη μέθοδο Bobath -ως η επικρατέστερη μέθοδος- σε ατομικό επίπεδο διάρκειας 40-60 λεπτών, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτή μέθοδος επιδιώκει τη λειτουργικότητα, διευκολύνοντας τον μυικό τόνο μέσα από συγκεκριμένες θέσεις.

Οι εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές είναι πιστοποιημένοι και πεπειραμένοι σε αυτό που προσφέρουν.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Φυσικοθεραπείας W.C.P.T. συμβολίζει σχηματικά την φράση “άφησε το σώμα σου στα χέρια μου”

Φυσικοθεραπεία για Παιδιά Τιμές & Κόστος

Το κόστος και οι τιμές της φυσικοθεραπείας ποικίλουν με βάση την συχνότητα των συνεδριών που απαιτούνται σε εβδομαδιαία βάση και σύμφωνα με την βαρύτητα της διαταραχής. Συνήθως εκτελούνται από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα και συχνά η θεραπευτική παρέμβαση συνδυάζεται με άλλες ειδικές θεραπείες όπως η εργοθεραπεία, η ειδική διαπαιδαγώγηση ή η λογοθεραπεία.

Οι τιμές για τη φυσικοθεραπεία στα παιδιά αγγίζουν ένα εύρος από 30 έως 45 ευρώ ανά συνεδρία. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει από 10 εως 12 συνεδρίες για κάθε κωδικοποιημένη διαταραχή.

Οι φυσικοθεραπείες σε παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ σήμερα 150 ευρώ (10 Φ/Θ τον μήνα για τις κινητικές διαταραχές όπως “συγγενής υπερτονία, συγγενής υποτονία, εγκεφαλική παράλυση με σπαστική τετραπληγία, σπαστική διπληγία, σπαστική ημιπληγία, τρισωμία 21). Ωστόσο οι συγκεκριμένες γνωματεύσεις περιέχουν και άλλα είδη θεραπειών σε περίπτωση που το παιδί χρειάζεται συνδυασμένο πρόγραμμα.

Το κέντρο Φυσικοθεραπείας για παιδιά στο Περιστέρι

Στο Ειδικό Κέντρο Παιδιού Δυτικής, που βρίσκεται στην καρδιά του Περιστερίου, παρέχουμε υψηλής ποιότητας φυσικοθεεραπευτικές υπηρεσίες ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά. Με ένα παθιασμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, προσφέρουμε μια σειρά από προσαρμοσμένες θεραπείες και προγράμματα, στοχεύοντας στην ενίσχυση, την ανάπτυξη και την ευεξία κάθε παιδιού.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και ο προηγμένος εξοπλισμός μας εξασφαλίζουν την υψηλότερη ποιότητα φροντίδας. Κάθε παιδί αντιμετωπίζεται με αγάπη, σεβασμό και εμπιστοσύνη, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους μέσω της θεραπείας. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε κάθε βήμα της προόδου τους.

Άλλες Θεραπείες