Τι είναι η Εργοθεραπεία για Παιδιά & Ποιά είναι τα Οφέλη της

Τι είναι η παιδική Εργοθεραπεία;

Η Παιδιατρική Εργοθεραπεία είναι μια εξειδικευμένη επιστήμη υγείας που έχει ως κύριο στόχο την λειτουργικότητα και την αυτονομία του παιδιού στους τομείς της ζωής του ανάλογα με την χρονολογική του ηλικία. Παρεμβαίνει από μηνών (πρώιμη παρέμβαση) έως και την εφηβική ηλικία.

Ο Ρόλος του Εργοθεραπευτή

Ο εργοθεραπευτής μέσα από εξειδικευμένες μεθόδους βοηθά το παιδί να βελτιώνει, να αναπτύσσει, να ενισχύει και να προσαρμόζει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να καταφέρει να ανταπεξέλθει:

  • Στην ατομική του φροντίδα (αυτοεξυπηρέτηση).
  • Στο σχολείο (συγκέντρωση, συμπεριφορά, μαθησιακή επίδοση).
  • Στην κοινωνική του αλληλεπίδραση (συνεργασία, κοινωνικοποίηση).
  • Στο παιχνίδι (λειτουργικότητα, φαντασία, συμμετοχή).

 

Τελικός σκοπός είναι να μπορεί το παιδί να ολοκληρώνει τις δραστηριότητες μόνο του, χωρίς τον θεραπευτή, το γονιό ή τον δάσκαλο του στο χώρο.

Δείτε πως γίνεται μια αξιολόγηση εργοθεραπείας

Ποιες Διαταραχές Αντιμετωπίζονται με τη Εργοθεραπεία;

Οι διαταραχές που επεμβαίνει η εργοθεραπεία είναι:

  • Αναπτυξιακές διαταραχές (διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα κλπ)
  • Νευρομυϊκές διαταραχές (εγκεφαλική παράλυση)
  • Γενετικά σύνδρομα (σύνδρομο down κλπ)
  • Γραφοκινητική ανωριμότητα
  • Δυσπραξία
  • Μαθησιακές δυσκολίες

Ποιά είναι τα Οφέλη της Εργοθεραπεία για Παιδιά;

H εργοθεραπεία βοηθάει στους εξής τομείς αναλυτικά:

  • Αδρή κινητικότητα: Βοηθά το παιδί να χρησιμοποιεί επιδέξια τα άνω και κάτω άκρα (να πετάει, να πιάνει, να κλωτσάει τη μπάλα), να τρέχει με ευχέρεια, να έχει καλή ισορροπία, να περνάει εμπόδια, να κάνει κουτσό και ποδήλατο, να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες ανεξάρτητο κτλ
  • Λεπτή κινητικότητα: Να είναι επιδέξιο σε λεπτούς χειρισμούς χεριών και δακτύλων (να μπορεί να χειριστεί μικροαντικείμενα, να κουμπώσει-ξεκουμπώσει κουμπιά, φερμουάρ, να βιδώσει-ξεβιδώσει μπουκάλι, να πίασει σωστά το μολύβι κτλ) και να έχει επαρκή επίδοση στις γραφοκινητικές δεξιότητες (ασκήσεις προγραφής και αντιγραφής.
  • Οπτικοκινητικός συντονισμός: Να μπορεί να συγχρονίσει τα μάτια με την κίνηση του σώματος και του χεριού (π.χ να πέταξει μπάλα σε στόχο, να χειριστεί το ψαλίδι, να γράψει, να κάνει κατασκευές, κτλ).
  • Γνωστικές λειτουργίες: Να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη προσοχή, την οπτική και ακουστική αντίληψη, τον χωρικό και χρονικό προσανατολισμό.
  • Δραστηριότητες καθημερινής ζωής: Να εκπαιδευτεί κατάλληλα στη προσωπική του υγιεινή, στη χρήση τουαλέτας, στην σίτιση, στην ένδυση/απόδυση, στην ανάληψη των υποχρεώσεων του, στην οργάνωση του ελεύθερου χρόνου του και στην μελέτη του.
  • Κοινωνικές δεξιότητες: Να έχει καλή εξωλεκτική επικοινωνία (βλεμματική επαφή, δείξιμο με το δάχτυλο, ανταπόκριση στο ονομα του, χαιρετισμός, κα), να υπακούει σε κανόνες, να αναπτύξει κοινωνική περιέργεια, να συνεργαστεί και να βελτιώσει τις σχέσεις του με συνομήλικα παιδιά.
  • Παιχνίδι: Να περιμένει τη σειρά του, να κατανοεί/συμμετέχει σε παιχνίδι κανόνων, να ακολουθεί οδηγίες, να αναπτύξει την φαντασία του και τα κίνητρα του, να μπορεί να κάνει κατασκευές ή να συμμετεχει σε σωματικό και κινητικό παιχνίδι.
  • Αισθητηριακές δεξιότητες: Η ικανότητα του παιδιού να οργανώνει σωστά τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον ώστε να ανταποκρίνεται κατάλληλα σε όλες τις συνθήκες καθημερινότητας (π.χ να μην κλείνει τα αυτιά του σε δυνατούς ήχους, να μην ανοιγοκλείνει τα φώτα, να μπορεί να λερώνει τα χέρια του, να τρώει όλες τις τροφές, να δέχεται τις διαφορετικές υφές, να μην αποζητά συνεχώς τις περιστροφικές κινήσεις κα).

Διαδικασια: Πως γινεται η Εργοθεραπεια για Παιδια

Η εργοθεραπεία διενεργείται μέσα από δομημένες ασκήσεις και δραστηριότητες που έχει επιλέξει ο εργοθεραπευτής με βάση την αξιολόγηση που έχει πραγματοποιήσει. Ουσιαστικά ελέγχει τι δεν έχει κατακτήσει το παιδί με βάση την αναπτυξιακή του ηλικία και στοχεύει στη συγκεκριμένη εκμάθηση της δεξιότητας που δεν έχει κατακτηθεί αυθόρμητα από το παιδί. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί δεν μπορεί να πιάσει το κουτάλι ή το μολύβι με σωστή λαβή, το βοηθάει πρώτα με άλλους τρόπους να ενδυναμώσει τη χρήση του χεριού και των δακτύλων μέσα από ενδεδειγμένα υλικά (πλαστελίνη, μανταλάκια, φακές κα).

Επίσης χρησιμοποιεί μέσα της φύσης όπως το νερό, την άμμο, υγρά, τρόφιμα ή υφές όλων των κατηγοριών για να εξοικειωθεί το παιδί σε ερεθίσματα με πιο οργανωμένα και να επιτύχει ένα αποτέλεσμα στοχευμένα και με τον σωστό τρόπο. Για τις κινητικές δυσκολίες ή την υπερκινητικότητα, το βοηθάει μέσα από αιωρούμενο και όχι μόνο εξοπλισμό (κούνια, αιώρα, υφασμάτινο δάκρυ, μονόζυγο, τοίχο αναρρίχησης) να εμπλακεί σε δραστηριότητες που είτε το φοβίζουν είτε το αποδιοργανώνουν για να βελτιώσει τον συντονισμό των κινήσεων ή την εκτέλεση στοχευμένων δράσεων.

Μπορεί επίσης να επέμβει στην εκμάθηση της γραφής με εξειδικευμένο υλικό όπου το παιδί μαθαίνει βήμα βήμα τους τρόπους για επιτύχει το σωστό αποτέλεσμα. Η εργοθεραπεία στο σύνολό της στοχεύει στην υλοποίηση ενός έργου με συντονισμό, ακρίβεια, σωστό χρόνο και ποιότητα ως προς το αποτέλεσμα.

Δείτε πως γίνεται μια αξιολόγηση

Εργοθεραπεία για Παιδιά Τιμές & Κόστος

Το κόστος και οι τιμές της εργοθεραπείας ποικίλουν με βάση την συχνότητα των συνεδριών που απαιτούνται σε εβδομαδιαία βάση και σύμφωνα με την βαρύτητα της διαταραχής.

Το κράτος μέχρι σήμερα αποζημιώνει την κάθε εργοθεραπεία με 15 ευρώ.

Τα κέντρα ειδικής αγωγής στην Αθήνα χρεώνουν συνήθως από 25 έως και 40 ευρώ την κάθε συνεδρία. Ωστόσο οι γνωματεύσεις των παιδιών καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δαπάνης.

Οι εργοθεραπείες σε παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες αμοίβονται από τον ΕΟΠΥΥ σήμερα, με 120 ευρώ τον μήνα (8 Ε/Θ για διαταραχή κινητικής λειτουργίας και μικτές αναπτυξιακές διαταραχές), 150 ευρώ τον μήνα (10 Ε/Θ για διαταραχή της διαγωγής υπερκινητικού τύπου), 210 ευρώ τον μήνα (12 Ε/Θ για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα κ.α.)

Οι εργοθεραπείες έχουν διάρκεια από 6 έως 12 μήνες σύμφωνα με τους κωδικούς διαταραχών που εγκρίνονται από τον ΕΟΠΠΥ κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης από ιδιώτη ή κρατικό παιδοψυχίατρο, παιδονευρολόγο ή παιδίατρο αναπτυξιολόγο.

Το κέντρο Εργοθεραπείας για παιδιά στο Περιστέρι

Το Κέντρο Εργοθεραπείας για Παιδιά στο Περιστέρι, μέρος του Ειδικού Κέντρου Παιδιού Δυτικής, αποτελεί έναν ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των παιδιών με διάφορες αναπτυξιακές προκλήσεις. Η εργοθεραπεία επικεντρώνεται στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας και αυτονομίας των παιδιών, μέσα από τη χρήση καθημερινών δραστηριοτήτων (εργασίες).

Με έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο και εξειδικευμένους εργοθεραπευτές, προσφέρουμε μια σειρά από εξατομικευμένες προγράμματα, σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται στις μοναδικές ανάγκες κάθε παιδιού. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν και να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επιτύχουν το μέγιστο της αυτοεκτίμησης και ανεξαρτησίας στη ζωή τους.

Άλλες Θεραπείες