Ψυχοθεραπεία Συμβουλευτική Γονέων

Το τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης αποτελείται από εξειδικευμένους ψυχολόγους και απευθύνεται σε παιδία που δυσκολεύονται να ενταχθούν στο σχολικό, οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον.

Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να οφείλονται σε οργανικά ή νευρολογικά αίτια (όπως ΔΕΠ-Υ, εναντιωματική/προκλητική συμπεριφορά, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, νοητική ανωριμότητα κα) ή σε ψυχικά αίτια (όπως σχολική φοβία, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), εμμονές, παιδική κατάθλιψη κα). Πρόκειται συνηθως για παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες συμπεριφοράς, κοινωνικοποίησης και προσαρμογής στο σχολείο, στο σπίτι ή και στα 2.

Με την βοήθεια των γονιών ή και άλλων μελών της οικογένειας, ο ψυχολόγος εντοπίζει την αιτία της δυσκολίας, καταγράφει την συμπτωματολογία που εμφανίζεται και λειτουργεί συμβουλευτικά ή και ψυχοθεραπευτικά προκειμένου να ανακουφίσει, να ελαχιστοποιήσει, ή όσο είναι εφικτό, να αποκαταστήσει τα συμπτώματα που επιβαρύνουν το παιδί.

Κλείστε ένα ραντεβού με εξειδικευμένο ψυχολόγο

Το παιχνίδι, τα παραμύθια, η ζωγραφική, οι κατασκευές, η πλαστελίνη, το ψυχοπαιδαγωγικό υλικό και ο διάλογος, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την διευκόλυνση του ειδικού. Παράλληλα χορηγούνται ειδικά ψυχομετρικά και προβολικά test για την εγκυρότερη διάγνωση και πρόγνωση της θεραπευτικής πορείας.

Η συμβουλευτική των γονέων και η οικογενειακή θεραπεία, λειτουργούν επιπρόσθετα, αφού αποτελεί προυπόθεση στην θεραπεία ενός παιδιού, να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τους γονείς και το περιβάλλον του. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουμε την επικοινώνια μεταξύ εκείνων και των παιδιών τους και αυτές οι συνεδρίες κινητοποιούν και βελτιώνουν πολύ συχνά, τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του παιδιού που έχουν παρουσιαστεί μέσα στην οικογένεια ή στο σχολείο. 

Η καθοδήγηση και η συμβουλευτική των γονέων στοχεύει στην αναγνώριση, στην κατανόηση και εν τέλει στην αποδοχή των δυσκολίων αυτών, έτσι ωστέ να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η βελτίωση της λειτουργίας του οικογενειακού συστήματος και κατ’ επέκταση της ψυχικής κατάστασης του παιδιού.

Δείτε πως γίνεται μια αξιολόγηση

Η διευθύντρια και κλινική ψυχολόγος του κέντρου κα. Μαρία-Ιώ Τσιλιβίδου, εποπτεύει όλα τα θεραπευτικά τμήματα και ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους γονείς για την πορεία του παιδιού τους, τροποποιώντας όπου χρειάζεται, το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί.