Τι είναι η Ψυχοθεραπεία για Παιδιά & Ποιά είναι τα Οφέλη της

Τι είναι η παιδική Ψυχοθεραπεία

Η Παιδική ψυχοθεραπεία ή πιο σωστά η “ψυχοθεραπεία στα παιδιά” είναι μέθοδος παρέμβασης της ψυχολογίας που κανονικά διενεργείται από πτυχιούχους ψυχολόγους των ΑΕΙ με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και συγκεκριμένα από εκείνους που έχουν παρακολουθήσει επιπλέον μια εκπαίδευση συμπληρωματικά με τις σπουδές τους στη ψυχολογία.

Δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθετική κάλυψη του αντικειμένου της ψυχοθεραπείας ωστόσο για λόγους δεοντολογίας είναι ορθότερη μια παρέμβαση από τους συγκεκριμένους ειδικούς. Πραγματοποιείται μέσω παιχνιδιών, πλαστελίνης και ζωγραφικής για τα πιο μικρά παιδιά και μέσω διαλόγου και ανώτερων παιχνιδιών για τα πιο μεγάλα. Παράλληλα χρησιμοποιούνται προβολικά εργαλεία όπως πχ “μύθοι της Duss” , “ συμπλήρωση προτάσεων, παιχνίδια ρόλων κ.α”, αισθητηριακά παιχνίδια, μουσική και παραμύθια.

Ουσιαστικά η ψυχοθεραπεία είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος παρέμβασης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικές που συνδράμει στην αποθεραπεία ενός ανθρώπου που υποφέρει ή δυσλειτουργεί στην καθημερινότητά του.

Κλείστε ένα ραντεβού με εξειδικευμένο ψυχολόγο

Ο Ρόλος του Ψυχολόγου/Ψυχοθεραπευτή

Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι αρχικά να ακούσει τον γονέα που έχει μια ανησυχία ως προς τη συμπεριφορά του παιδιού του, στη συνέχεια να διακρίνει με βάση τις πληροφορίες που συλλέγει αν η ανησυχία είναι εύλογη και τέλος να ζητήσει αν χρειάζεται να δει το παιδί για να σχηματίσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Αφού δεί το παιδί από κοντά διαμορφώνει ένα θεραπευτικό πλάνο βασισμένο στις ανάγκες του και στο τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να έρθει πιο κοντά του για να ξεκινήσει να χτίζεται μια θεραπευτική σχέση αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης.

Με το πέρασμα των συνεδριών, ο ψυχολόγος ξανά συναντά τους γονείς για εξακρίβωση της επίτευξης των στόχων και για να δώσει εκ νέου οδηγίες.

Ποιες Διαταραχές Αντιμετωπίζονται με τη Ψυχοθεραπεία;

Οργανικές διαταραχές:

  • ΔΕΠ-Υ, εναντιωματική/προκλητική συμπεριφορά, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, νοητική ανωριμότητα κα.

 

Ψυχικές διαταραχές:

  • σχολική φοβία, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), εμμονές, παιδική κατάθλιψη κα.

 

Πρόκειται συνηθως για παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες συμπεριφοράς, κοινωνικοποίησης και προσαρμογής στο σχολείο, στο σπίτι ή και στα 2.

Ποιά είναι τα Οφέλη της Ψυχοθεραπέιας για Παιδιά

Με την βοήθεια των γονιών ή και άλλων μελών της οικογένειας, ο ψυχολόγος εντοπίζει την αιτία της δυσκολίας, καταγράφει την συμπτωματολογία που εμφανίζεται και λειτουργεί συμβουλευτικά ή και ψυχοθεραπευτικά προκειμένου να ανακουφίσει, να ελαχιστοποιήσει, ή όσο είναι εφικτό, να αποκαταστήσει τα συμπτώματα που επιβαρύνουν το παιδί.

Η καθοδήγηση και η συμβουλευτική των γονέων στοχεύει στην αναγνώριση, στην κατανόηση και εν τέλει στην αποδοχή των δυσκολιών αυτών, έτσι ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η βελτίωση της λειτουργίας του οικογενειακού συστήματος και κατ’ επέκταση της ψυχικής κατάστασης του παιδιού.

Δείτε πως γίνεται μια αξιολόγηση

Διαδικασια: πως γινεται η Ψυχοθεραπεία

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η ψυχοθεραπεία είναι ευρέως διαδεδομένη για το ξεκάθαρο πλαίσιο της, το οποίο ορίζεται από συγκεκριμένη διάρκεια συνήθως 45 λεπτών, από σταθερό εβδομαδιαίο ραντεβού και από τον χώρο που χρειάζεται ο κάθε θεραπευτής για να λειτουργήσει.

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν γραφείο για την ασφαλέστερη απόσταση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, ενώ άλλοι αφήνουν ένα κενό ανάμεσα στις δύο θέσεις όπου μπορούν να διατηρούν καναπέ ή πολυθρόνα. Σε αυτό το περιβάλλον διατηρείται το θεραπευτικό απόρρητο. Η ψυχοθεραπεία είναι γνωστή για τη σημαντική βελτίωση που προσφέρει σε πολύ κόσμο.

Στα παιδιά επιβάλλεται να υπάρχει ένας χώρος ζεστός συνήθως με τοποθέτηση μικρού χαλιού και πληθώρα παιχνιδιών για την καλύτερη επιλογή ανάλογα με την ηλικία.

Μέσα από τον διάλογο, τη ζωγραφική, το παιχνίδι, τα παραμύθια, το κουκλοθέατρο, τη μουσική, η ψυχοθεραπεία προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφράσουν όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους τα οποία επεξεργάζεται ο θεραπευτής και δίνει τις λύσεις που χρειάζονται.

Ψυχοθεραπεια για Παιδια Τιμες & Κοστος

Ο Εοπυυ αποζημιώνει με βάση τους κωδικούς διαταραχών από τη παγκόσμια ταξινομηση υγείας icd10 από 60 ευρώ τον μήνα για την εγκεφαλική παράλυση , 90 ευρώ τον μήνα για τον τραυλισμό, 120 ευρώ το μήνα για τη ΔΕΠΥ, τον άτυπο αυτισμό, τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και το ήπιο καταθλιπτικό επεισόδιο.

Το κόστος της κάθε συνεδρίας μπορείτε να το μάθετε με μια επικοινωνία από τηλεφώνου ή από κοντά στο χώρο μας.

Το κέντρο Ψυχοθεραπείας για παιδιά στο Περιστέρι

Στο Περιστέρι, το Ειδικό Κέντρο Παιδιού Δυτικής ανοίγει τις πόρτες του σε ένα εξειδικευμένο Κέντρο Ψυχοθεραπείας για Παιδιά. Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην παροχή στήριξης και θεραπευτικής φροντίδας σε παιδιά που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές, κοινωνικές ή συμπεριφορικές προκλήσεις.

Με ένα ζεστό και καλωσόριστο περιβάλλον, το κέντρο προσφέρει ένα ασφαλές χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να μάθουν να διαχειρίζονται τις προκλήσεις τους και να ενδυναμωθούν μέσα από τη θεραπεία. Η ομάδα του κέντρου αποτελείται από έμπειρους ψυχοθεραπευτές που εργάζονται με ενσυναίσθηση και επαγγελματισμό, παρέχοντας προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε μικρό ήρωα.

Άλλες Θεραπείες