Τι είναι η Παιδοψυχιατρική Διάγνωση και τι προσφέρει

Τι είναι Παιδοψυχιατρική διάγνωση

Η Παιδοψυχιατρική διάγνωση, έπεται της παιδοψυχιατρικής εξέτασης και είναι η ανακοίνωση από τον Παιδοψυχίατρο στους γονείς του τι έχει το παιδί, πως λέγεται και πως αυτό καταγράφεται σε διεθνές επίπεδο με βάση τη παγκόσμια νοσογραφία. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί 3 ετών δεν μιλάει μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές διαγνώσεις, όπως σε αυτισμό, σε ειδική γλωσσική διαταραχή ή σε κώφωση. Ετσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η παιδοψυχιατρική διάγνωση είναι άκρως σημαντική καθότι επεξηγεί και καθορίζει τη σωστή θεραπεία και εν μέρη τη πρόγνωση μίας διαταραχής όπως σε όλους τους τομείς υγείας.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό μας

Ο Ρόλος του Παιδοψυχιάτρου

Ο Παιδοψυχίατρος εξετάζει το παιδί και την οικογένεια του σε μία η περισσότερες συναντήσεις για να μπορέσει να διαπιστώσει τις διαταραχές ή τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Παράλληλα καθοδηγεί, συμβουλεύει και εξηγεί την αναγκαιότητα ή όχι μίας έναρξης θεραπευτικού προγράμματος, ζητάει συμπληρωματικές εξετάσεις αν χρειαστεί, γνωματεύει και συνταγογραφεί θεραπείες όπου κρίνεται απαραίτητο. Στη συνέχεια εποπτεύει και ανταλλάσει με τους θεραπευτές του παιδιού, την στοχοθεσία και τον τρόπο παρέμβασης που πρέπει να ακολουθηθεί.

Στη πορεία, επανεξετάζει το παιδί και την οικογένεια σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να παρακολουθείται η θεραπευτική του πορεία.

Είναι ο αρμοδιέστερος εξειδικευμένος ιατρός που μπορεί να συμβάλλει επι της ουσίας στην εποπτεία ολόκληρης της διεπιστημονικής ομάδας εφόσον οι γνώσεις και η ιατρική του επάρκεια συνάδουν απόλυτα με όλα τα ζητήματα που αφορούν την ειδική αγωγή. Με την καθοδήγηση του και την ακρίβεια των γνώσεων που διαθέτει στον κλάδο της ψυχικής υγείας των παιδιών επισφραγίζει την σφαιρική κάλυψη που χρειάζεται η κάθε παρέμβαση ξεχωριστά.

Ποιες διαταραχές αντιμετωπίζονται με τη Παιδοψυχιατρική Εξέταση

Πλήθος διαταραχών μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη παιδοψυχιατρική εξέταση, ωστόσο οι πιο συχνές στον παιδιατρικό πληθυσμό είναι οι εξής:

 • Διαταραχή αυτιστικού φάσματος
 • Αυτισμός της παιδικής ηλικίας
 • Άτυπος αυτισμός
 • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
 • Ειδική αναπτυξιακή διαταραχή της άρθρωσης
 • Ειδική αναπτυξιακή διαταραχή της κινητικής λειτουργίας
 • Βατταρισμός- Τραύλισμα
 • Διαταραχή της γλωσσικής έκφρασης
 • Διαταραχή της αντίληψης της γλώσσας
 • Εκλεκτική αλαλία
 • Διαταραχή προκλητικής εναντίωσης και της διαγωγής
 • Διαταραχή κοινωνικού άγχους στη παιδική ηλικία
 • Αλλες διαταραχές του συναισθήματος στη παιδική ηλικία
 • Ελαφρα-μέτρια-σοβαρή-βαριά νοητική υστέρηση
 • Ήπιο καταθλιπτικό επεισόδιο
 • Βραδύτητα και πτωχή ανταποκρισιμότητα
 • Γενετικά σύνδρομα, Τρισωμία 21 (σύνδρομο Down)
 • Αλλες περιπτώσεις αναστολής της αναμενόμενης φυσιολογικής ανάπτυξη

Ποια είναι τα οφέλη της Παιδοψυχιατρικής Διάγνωσης

Η παιδοψυχιατρική εξέταση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αρχή ενός θεραπευτικού προγράμματος ειδικής αγωγής στα παιδιά. Και αυτό, γιατί πάνω απ’ όλα, πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό-παιδοψυχιάτρο και προσφέρει την σημαντική δυνατότητα της παιδοψυχιατρικής ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ, που αυτή με τη σειρά της θα καθορίσει αφενός την κατάλληλη ενημέρωση της κατάστασης του παιδιού στους γονείς του και αφετέρου, θα μας υποδείξει το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα χρειαστεί, δίνοντας ταυτόχρονα ενδείξεις για τη πρόγνωση του.

Δυστυχώς τα παιδιά που δεν επισκέπτονται παιδοψυχίατρο, μένουν συχνά αδιάγνωστα κατά τη πορεία της εύθραυστης προσχολικής τους ηλικίας (ή και της σχολικής) και έτσι, πολλοί γονείς δεν μπορούν να αιτιολογήσουν τις δυσκολίες που βλέπουν και ταυτοχρονα τα παιδιά τους δεν λαμβάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία που χρειάζονται.

Δείτε πως γίνεται μια αξιολόγηση

Διαδικασια: Πώς γινεται η Παιδοψυχιατρική Διάγνωση

2 φορές το μήνα, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ένα ραντεβού με τον Παιδοψυχίατρο μας εντός του Κέντρου μας κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση.

Η διαδικασία διαρκεί από 45 λεπτά έως 1 ώρα. Αφού έχει αξιολογηθεί το παιδί πρωτίστως στο χώρο μας, δίνεται στον ιατρό μία γραπτή έκθεση με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις δυσκολίες που έχουμε διαπιστώσει και εκείνος με τη σειρά του πραγματοποιεί την ιατρική εξέταση παρουσία όλης της οικογένειας. Κάνει ερωτήσεις, συζητάει με τους γονείς για το αίτημα, καταγράφει τις πληροφορίες που χρειάζεται και σε δεύτερο χρόνο εξετάζει το παιδί.

Αυτό γίνεται μέσα από έναν διάλογο αλλά και μέσα από παιχνίδια, ζωγραφιές, θεραπευτικό υλικό, αισθητικοκινητικό ή γραφής. Στο τέλος απαντάει σε ερωτήσεις, δίνει στους γονείς μία διάγνωση και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα χρειαστεί να παρέμβει η διεπιστημονική ομάδα σε ένα ενδεχόμενο θεραπευτικό πρόγραμμα. Για όσους το επιθυμούν συνταχογραφεί θεραπείες μέσω του οργανισμού ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, ανακοινώνει στους γονείς σε πόσο καιρό θέλει να επανεξετάσει το παιδί τους για να ελέγξει τη πορεία του.

Παιδοψυχιατρική Διάγνωση για Παιδια Τιμες & Κοστος

Το κόστος της παιδοψυχιατρικής εξέτασης ανέρχεται στα 80 ευρώ για τη πρώτη εξέταση και στα 60 ευρώ για την επανεξέταση.

Το κέντρο Παιδοψυχιατρικής Διάγνωσης για παιδιά στο Περιστέρι

Στο Περιστέρι, το Κέντρο Παιδοψυχιατρικής Διάγνωσης που ανήκει στο Ειδικό Κέντρο Παιδιού Δυτικής, εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό: την παροχή ακριβούς και εμπεριστατωμένης διάγνωσης για παιδιά με πιθανές παιδοψυχιατρικές προβληματικές καταστάσεις.

Η ομάδα ειδικών παιδοψυχιάτρων του κέντρου, με την υποστήριξη πολυεπιστημονικών συνεργατών, προσφέρει πλήρη αξιολόγηση και διαγνωστικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε παιδιού. Μέσω της χρήσης προηγμένων μεθόδων και τεχνικών, στοχεύουμε στην παροχή ενός ακριβούς πλαισίου για την κατανόηση και την παρέμβαση σε πιθανές παιδοψυχιατρικές δυσκολίες, ενδυναμώνοντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους με γνώση και υποστήριξη.

Άλλες Θεραπείες