Τι είναι η λογοθεραπεία & Ποιά είναι τα οφέλη της;

Τι είναι η παιδική Λογοθεραπεία

Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την αξιολόγηση και τη θεραπεία των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, μάσησης και κατάποσης στα παιδιά.

Στα παιδιά, η έναρξη της καθορίζεται από την μη αναμενόμενη ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς, εκτελείται σε διεπιστημονικά κέντρα ειδικής αγωγής ή στο σπίτι, από πτυχιούχους λογοθεραπευτές.

Δείτε πως γίνεται μια αξιολόγηση λογοθεραπείας

Ο Ρόλος του Λογοθεραπευτή

Όπως σε όλες τις θεραπείες, απαιτείται πρωτίστως μία ιατρική διάγνωση έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο προκειμένου να αντιμετωπιστούν, να βελτιωθούν και να αποκατασταθούν οι δυσκολίες.

Ο λογοθεραπευτής, σε μία πρώτη συνάντηση (την αξιολόγηση), με την παρουσία των γονέων, αξιολογεί την κλινική εικόνα του παιδιού, παρατηρεί και καταγράφει την συμπεριφορά, τις γνώσεις και την εκδήλωση των συμπτωμάτων του.

Υποβάλλει το παιδί σε κάποιες δραστηριότητες ή ασκήσεις μέσω διαγνωστικών εργαλείων, τεστ και ερωτηματολογίων, χρησιμοποιεί εκπαιδευτικό και θεραπευτικό υλικό και έτσι διαπιστώνει τα αναπτυξιακά ελλείμματα που εμφανίζονται στον λόγο, τα όποια εμπίπτουν ή όχι, στο αρχικό αίτημα και την ανησυχία των γονέων.

Τέλος αποφασίζεται από κοινού η έναρξή ή μη ενός λογοθεραπευτικού προγράμματος.

Εφόσον αποφασιστεί να ενταχθεί το παιδί σε πρόγραμμα, το οποίο εκτελείται από 1 εως 3 φορές την εβδομάδα και με διάρκεια 45 λεπτά ανά συνεδρία. Ο λογοθεραπευτής χρησιμοποιεί ποικίλες μεθόδους παρεμβασης την ώρα της θεραπείας και παράλληλα εξηγεί και εκπαίδευει τον γονιό του στις μεθόδους αυτές όταν παρίσταται ανάγκη για περαιτέρω δουλειά στο σπίτι.

Δίδεται στο γονιό υλικό ή ασκήσεις για το σπίτι και υπάρχει τακτική ενημέρωση για την πορεία του παιδιού στο πέρας κάθε συνεδρίας. γονιός και θεραπευτής λειτουργούν “συν-θεραπευτικά” για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κάθε τόσο, πραγματοποιείται μια συνάντηση με τους γονείς για την αναγκαία ανταλλαγή της πορείας του παιδιού όπου και επαναπροσδιορίζονται οι θεραπευτικοί στόχοι.

Τέλος το παιδί επανεξετάζεται από τον ιατρό που το παρακολουθεί για να διαπιστώσει την βελτίωση και όπου χρειάζεται να ανανεώσει την αρχική γνωμάτευση του παιδιου.

Ποιες Διαταραχές Αντιμετωπίζονται με τη Λογοθεραπεία;

Συνήθως οι γονείς ανησυχούν σε μία καθυστέρηση ομιλίας του παιδιού τους γύρω στα 2 με 3 έτη. Αυτό είναι εύλογο εφόσον τα παιδιά 3 ετών τυπικής ανάπτυξης, κατέχουν συνήθως ένα λεξιλόγιο που αγγίζει τις 700-900 λέξεις, έχουν την θέληση να εμπλακούν σε ένα διάλογο, μιλούν με σχετικά καθαρή άρθρωση, σωστή σύνταξη και δομή, περιγράφουν γεγονότα ή εμπειρίες τους, ρωτούν να μάθουν από τους ενήλικες και αποζητούν παιχνίδια με συνομήλικα παιδιά.

Πολλά παιδία όμως δεν προφέρουν σωστά κάποιες λέξεις, δεν έχουν ευφράδεια λόγου, κάνουν πολλά γραμματικά λάθη, δεν εκφράζονται με τρόπο που να βγαίνει κάποιο νόημα. Επίσης κάποια προτιμούν να απομονώνονται, να παίζουν μόνα τους και να αδιαφορούν για τα άλλα πρόσωπα.

Ο εκπαιδευτικός, ο παιδίατρος ή ο γονιός συχνά εντοπίζουν κάποια δυσκολία στο παιδί και έτσι μπορούν να απευθυνθούν στον ειδικό για μία αξιολόγηση.

Έτσι λοιπόν, ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία όταν:

 • Μέχρι τα 2,5 έτη δεν παράγει καθόλου λέξεις ή δεν χρησιμοποιεί καθόλου κάποιου ήχους/ φωνήματα.
 • Δεν εκτελεί εντολές ή οδηγίες (π.χ. Φέρε τα παπούτσια και κλείσε την πόρτα.
 • Ο λόγος του είναι εξαιρετικά απλοποιημένος σε σχέση με την ηλικία του. (“Πάμε άτα”, “Θέλω νάνι”)
 • Αντικαθιστά ή αφαιρεί κάποια γράμματα/ φωνήματα (π.χ. “Σέλω νελό”, “α πω τάτι”)
 • Απλοποιεί κάποια συμπλέγματα (‘φέλω κολείο”, “πάμε πίτι”)
 • Αντιστρέφει συλλαβές σε λέξεις (π.χ. Ζιτράπι αντί τραπέζι)
 • Χρησιμοποιεί λάθος γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα (χρόνους, γένη, αριθμούς)
 • Δεν προσαρμόζει την ομιλία του σύμφωνα με τον συνομιλητή.
 • Δεν μπορεί να περιγράψει ένα γεγονός, μία ιστορία ή ένα παραμύθι (π.χ. Δεν θυμάται πληροφορίες, απαντά μονολεκτικά…).
 • Δεν γυρίζει στο όνομά του, δεν κοιτάζει στα μάτια, παίζει κυρίως μόνο του, δεν αλληλεπιδρά ικανοποιητικά με τον γονιό του ή φέρεται σαν “κωφό”.
 • Όταν δεν μπορεί να πιει, να καταπιεί, όταν έχει σιελόρροια ή δεν μπορεί να μασήσει φυσιολογικά.
 • Όταν μπλοκάρει ή τραυλίζει όταν μιλάει, όταν μιλάει εξαιρετικά αργά ή εξαιρετικά γρήγορα.

 

Άρα, οι διαταραχές στις οποίες παρεμβαίνει η λογοθεραπεία είναι:

 • Η καθυστέρηση λόγου και ομιλίας
 • Η διαταραχή της αντιληπτικής ικανότητας
 • Η φωνολογική διαταραχή
 • Η αρθρωτική διαταραχή
 • Η πραγματολογική διαταραχή
 • Η διαταραχή εκφραστικού λόγου
 • Η διαταραχή αυτιστικού φάσματος
 • Η διαταραχή σίτισης
 • Ο τραυλισμός
 • Η ταχυλαλία
 • Η δυσπραξία

Ποιά είναι τα Οφέλη της Λογοθεραπείας για Παιδιά

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που βοηθά τα παιδιά να εκφράζονται και να επικοινωνούν καλύτερα και ποιοτικότερα μέσω του λόγου και της ομιλίας.

Μέσω της λογοθεραπείας τα παιδιά κατανοούν και αντιλαμβάνονται καλύτερα τις λέξεις, τις φράσεις και τις προτάσεις, τις ανώτερες λεκτικές λειτουργίες όπως για παράδειγμα το χιούμορ ή τη πονηρία και βοηθά στο να αντιλαμβάνονται τις προθέσεις του άλλου.

Μέσω ενος προγράμματος λογοθεραπείας, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, βελτιώνεται επίσης πέρα από την καθαρότητα της ομιλίας και η αυτοπεποίθηση του παιδιού κατά συνέπεια και η κοινωνικοποίησή του.

Σε κάποιες περιπτώσεις η λογοθεραπεία κρίνεται υψίστης σημασίας καθώς βοηθά σε βιολογικές ανάγκες όπως είναι η σίτιση και η πόση. Συνολικά είναι μία επιστήμη που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών καθώς επεμβαίνει στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση.

Δείτε πως γίνεται μια αξιολόγηση

Διαδικασία: Πως γίνεται η Λογοθεραπεία

Το πρόγραμμα λογοθεραπείας συνήθως είναι εξατομικευμένο. Σε περιπτώσεις διαταραχής αρθρωσης, το παιδί βρίσκεται απέναντι από τον λογοθεραπευτή για να έχει ικανοποιητική ορατότητα και να μπορεί να μιμείται καλύτερα τη τοποθέτηση των αρθρωτών του θεραπευτή. Η ίδια διαδικασία συνεχίζεται μπροστά από καθρέφτη ώστε να βλέπει την εικόνα της τοποθέτησης του. Χρησιμοποιούνται συχνά εργαλεία όπως γλωσσοπίεστρα, οδοντόβουρτσες και άλλα πιο εξειδικευμένα. Για δυσκολίες πέραν της άρθρωσης και της φωνολογίας, χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως η εντατική αλληλεπίδραση (intensive interaction) ή οπτικοποιημένο πρόγραμμα δομημένης εκπαίδευσης (TEACCH) όπου εκεί χρειάζονται για την πρώτη, άδεια αίθουσα από ερεθίσματα και για το δεύτερο, συγκεκριμένοι και οριοθετημένοι χώροι εντός της αίθουσας. Ετσι οι γονείς διαμορφώνουν το περιβάλλον του σπιτιού και συνεχίζουν την εκμάθηση στο σπίτι. Τέλος χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί μέθοδοι επικοινωνίας όπως η Makaton, το PECS και το GO TALK NOW με στόχο να αναδυθεί μια ενδιάμεση επικοινωνία πριν την ομιλία.

Η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία του κάθε θεραπευτή συνθέτει την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης λογοθεραπείας.

Λογοθεραπεία για Παιδια Τιμές & Κόστος

Το κόστος και οι τιμές της λογοθεραπείας ποικίλουν με βάση την συχνότητα των συνεδριών που απαιτούνται σε εβδομαδιαία βάση και σύμφωνα με την βαρύτητα της διαταραχής.

Το κράτος μέχρι σήμερα αποζημιώνει την κάθε λογοθεραπεία με 15 ευρώ.

Τα κέντρα ειδικής αγωγής ή λογοθεραπείας στην Αθήνα χρεώνουν συνήθως από 25 έως και 40 ευρώ την κάθε συνεδρία. Ωστόσο οι γνωματεύσεις των παιδιών καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δαπάνης.

Οι λογοθεραπείες σε παιδιά 2 και 3 ετών που παρουσιάζουν δυσκολίες αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ σήμερα, από 60 ευρώ (4 Λ/Θ τον μήνα για διαταραχή άρθρωσης), 90 ευρώ (6 Λ/Θ τον μήνα για ειδική διαταραχή της γλωσσικής έκφρασης) έως και 225 ευρώ (15 Λ/Θ τον μήνα για διαταραχή αυτιστικού φάσματος, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα κ.α.).

Οι λογοθεραπείες έχουν διάρκεια από 4 έως 12 μήνες σύμφωνα με τους κωδικούς διαταραχών που εγκρίνονται από τον ΕΟΠΠΥ κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης από ιδιώτη ή κρατικό παιδοψυχίατρο, παιδονευρολόγο ή παιδίατρο αναπτυξιολόγο.

Το κέντρο Λογοθεραπείας για παιδιά στο Περιστέρι

Το Ειδικό Κέντρο Παιδιού Δυτικής, στην καρδιά του Περιστερίου, φέρνει στην κοινότητα ένα κέντρο λογοθεραπείας αφιερωμένο στα παιδιά. Η λογοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για παιδιά με δυσκολίες στην ομιλία, την επικοινωνία ή τη γλωσσική έκφραση. Με ένα περιβάλλον που είναι φιλικό προς τα παιδιά και εξοπλισμένο με τα τελευταία τεχνολογικά εργαλεία, προσφέρουμε εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους λογοθεραπευτές που δεσμεύονται να δημιουργήσουν ένα θετικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον, ώστε κάθε παιδί να επιτύχει το δυναμικό του στην επικοινωνία. Η δέσμευσή μας είναι να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη σε κάθε μικρό μας ήρωα.

Άλλες Θεραπείες