Δύο παιδιά παίζουν με χάρτινο μεγάφωνο, με έμφαση στη λεκτική επικοινωνία και τη δυσκολία άρθρωσης.

Διαταραχή Άρθρωσης: Αιτίες, Διάγνωση & Θεραπεία

Ειδικό Κέντρο Παιδιού Αττικής

Το Ειδικό Κέντρο Παιδιού Δυτικής Αττικής λειτουργεί από το 1974, προσφέροντας αποκατάσταση σε παιδιά με αναπτυξιακές & νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Κλείστε ραντεβού σήμερα και δώστε στο παιδί σας την υποστήριξη που χρειάζεται!

Πίνακας περιεχομένων

Τι θα μάθετε σε αυτό το άρθρο

  • Τι είναι η διαταραχή άρθρωσης και πώς διαφέρει από άλλες διαταραχές λόγου όπως η φωνολογική διαταραχή, η δυσαρθρία και η λεκτική δυσπραξία.

  • Ποια είναι τα αιτία και οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολίες στην καθαρότητα του λόγου (ανατομικά, νευρολογικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, γενετικά).

  • Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές διαταραχών άρθρωσης (σιγματισμός, ροτακισμός κ.ά.) και πώς επηρεάζουν την ομιλία των παιδιών και ενηλίκων.

  • Πώς γίνεται η διάγνωση και η αξιολόγηση της άρθρωσης από τον λογοθεραπευτή, ποια τεστ χρησιμοποιούνται και τι περιλαμβάνει η στοματοπροσωπική εξέταση.

  • Πότε είναι απαραίτητη η παρέμβαση και ποια είναι τα ηλικιακά ορόσημα για την κατάκτηση των φωνημάτων.

  • Ποιες είναι οι θεραπευτικές τεχνικές και ασκήσεις για την αποκατάσταση της άρθρωσης και πώς συμμετέχουν οι γονείς στο σπίτι.

Η φυσιολογική άρθρωση είναι μια σειρά από σύνθετες κινήσεις. Σκεφτείτε ότι για να παράγει κάποιος έναν ήχο- φώνημα χρησιμοποιεί ταυτόχρονα με την εκπνοή αέρα, τα χείλη, την γλώσσα, τα δόντια, την υπερώα και τις παρειές (μάγουλα). 

Η διαταραχή άρθρωσης είναι μία διαταραχή στην ομιλία, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να προφέρει σωστά κάποιους ήχους (φωνήματα). 

Σε απλές περιπτώσεις μιλάμε για τη δυσκολία ενός ατόμου να παράγει σωστά κάποιο μεμονωμένο ήχο (π.χ. /σ/, /δ/, /θ/ κ.α.), ενώ σε πιο σύνθετες μιλάμε για δυσκατάληπτη ομιλία. 

Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία, τη συμπεριφορά και την κοινωνικοποίηση. 

Η διαταραχή άρθρωσης εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά κατά την ανάπτυξη της ομιλίας, ωστόσο αρκετές φορές παρατηρείται και σε ενήλικες. Στους ενήλικες μπορεί να παραμένουν αρθρωτικές δυσκολίες είτε λόγω παγίωσης του τρόπου ομιλίας από την παιδική ηλικία, είτε λόγω ανατομικών ή νευρολογικών παραγόντων. 

Ο λογοθεραπευτής είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και τον σχεδιασμό του πλάνου θεραπείας με στόχο την αποκατάσταση των διαταραχών αυτών.

Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε τι είναι η διαταραχή άρθρωσης, τις πιθανές αιτίες της και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Key Takeaways

  • Η διαταραχή άρθρωσης είναι μια αναπτυξιακή δυσκολία στην παραγωγή φωνημάτων, που επηρεάζει την καθαρότητα της ομιλίας χωρίς να σχετίζεται με τη νοημοσύνη του παιδιού.

  • Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά με καθυστερημένη ομιλία, ανατομικά προβλήματα (π.χ. κακή σύγκλιση δοντιών) ή νευρολογικές παθήσεις όπως εγκεφαλική παράλυση.

  • Η φωνολογική διαταραχή διαφέρει, καθώς αφορά στη χρήση των φωνημάτων και όχι στην αδυναμία παραγωγής τους.

  • Οι συχνότερες μορφές διαταραχών άρθρωσης περιλαμβάνουν σιγματισμούς (“σ”), ροτακισμό (“ρ”), και δυσκολίες σε φωνήματα όπως “θ”, “ζ”, “φ”.

  • Η αξιολόγηση γίνεται με τεστ άρθρωσης και στοματοπροσωπική εξέταση, αξιολογώντας την αναπνοή, τη φώνηση, τις αρθρωτικές κινήσεις και τη δύναμη των μυών.

  • Αν η ομιλία δεν είναι κατανοητή στην ηλικία των 4–5 ετών, ή εάν κάποια φωνήματα δεν έχουν κατακτηθεί σύμφωνα με την ηλικία, απαιτείται παρέμβαση.

  • Η θεραπεία γίνεται μέσω λογοθεραπείας, με ασκήσεις τοποθέτησης ήχων, σταδιακή εξάσκηση σε λέξεις και προτάσεις, και συμμετοχή των γονέων στο σπίτι.

  • Τα τεχνολογικά βοηθήματα, οι εφαρμογές και τα παιχνίδια λέξεων ενισχύουν την προφορική εξάσκηση με διασκεδαστικό τρόπο.

  • Η συστηματική εξάσκηση και η υποστήριξη από εξειδικευμένο λογοθεραπευτή μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη αποκατάσταση της ομιλίας.

  • Οι ενήλικες με αναπτυξιακή ή επίκτητη διαταραχή άρθρωσης (π.χ. λόγω εγκεφαλικού) μπορούν επίσης να βελτιώσουν σημαντικά την επικοινωνία τους με στοχευμένη παρέμβαση.

Τι Είναι η Διαταραχή Άρθρωσης 

Χαμογελαστό κορίτσι με μολύβι στο στόμα γράφει σε τετράδιο, δείχνοντας γλωσσική έκφραση και σκέψη.
Η διαταραχή άρθρωσης επηρεάζει την καθαρότητα λόγου και μπορεί να γίνει εμφανής σε ηλικία προσχολείου.

Η διαταραχή άρθρωσης είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει δυσκολίες στη παραγωγή συγκεκριμένων ήχων της ομιλίας, με αποτέλεσμα η ομιλία του να είναι λιγότερο κατανοητή. 

Με άλλα λόγια είναι η δυσκολία που έχουν, κυρίως τα παιδιά, στο να προφέρουν σωστά κάποιους ήχους όταν μιλάνε. Μπορεί, για παράδειγμα, να λένε “τάλα” αντί για “σκάλα” ή “πέλο” αντί για “καπέλο”. 

Δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη νοημοσύνη τους – απλώς χρειάζεται υποστήριξη ο τρόπος που χρησιμοποιούν το στόμα, τη γλώσσα και τα χείλη για να σχηματίσουν ήχους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων (ICD-10), η διαταραχή αυτή κατηγοριοποιείται ως F80.0 – Ειδική διαταραχή της άρθρωσης. Tο παιδί χρησιμοποιεί φθόγγους σε κατώτερο επίπεδο από εκείνο που αντιστοιχεί στη νοητική του ηλικία, ενώ οι γλωσσικές του δεξιότητες βρίσκονται σε φυσιολογικό επίπεδο. 

Δηλαδή, το παιδί χρησιμοποιεί σωστή σύνταξη, έχει λεξιλόγιο αντίστοιχο της ηλικίας του αλλά δεν μιλάει “καθαρά”.

Επιπλέον, άλλες μορφές περιλαμβάνουν τη δυσαρθρία, που σχετίζεται με νευρολογικές διαταραχές και την λεκτική δυσπραξία, που οφείλεται σε δυσκολίες στον συντονισμό των μυών του στόματος.

Μια ακόμη σχετική διαταραχή είναι η φωνολογική διαταραχή, η οποία διαφέρει από τη διαταραχή άρθρωσης. 

Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί (ή το άτομο) δεν χρησιμοποιεί σωστά τους ήχους της γλώσσας, όχι επειδή δεν μπορεί να τους προφέρει, αλλά επειδή δεν ξέρει πώς να τους βάλει στη σωστή θέση μέσα στις λέξεις. 

Αυτή η διαταραχή μπορεί να δυσκολέψει την κατανόηση της ομιλίας από τους άλλους και συχνά απαιτεί εξειδικευμένη λογοθεραπευτική παρέμβαση.

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου 

Οι διαταραχές άρθρωσης και οι φωνολογικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Τις περισσότερες φορές οφείλονται σε αναπτυξιακούς παράγοντες, όπως είναι η καθυστέρηση ομιλίας ή η ειδική γλωσσική διαταραχή. 

Ένα παιδί που έχει εμφανίσει καθυστέρηση στην ομιλία του είναι πιθανό να παρουσιάσει και καθυστέρηση στην κατάκτηση της σωστής άρθρωσης των φωνημάτων, σύμφωνα με τα αναμενόμενα αναπτυξιακά ορόσημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο.

Οι νευρολογικοί παράγοντες μπορεί να είναι μία ακόμη αιτία. Για παράδειγμα, η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιήσει σωστά τους ήχους της γλώσσας και να παρουσιάσει δυσαρθρία.

Πολλά παιδιά με ανατομικά ή οργανικά ζητήματα παρουσιάζουν συνοδές διαταραχές στην άρθρωση. 

Για παράδειγμα, ο προγναθισμός ή η κακή σύγκλιση των δοντιών μπορεί να επηρεάσει τη παραγωγή των συρριστικών φωνημάτων, δηλαδή του “σ¨ ή του “ζ. 

Πολλές φορές, η άρθρωση επηρεάζεται και από εξωτερικούς παράγοντες. Η παρατεταμένη χρήση μπιμπερό ή πιπίλας ή η απομύζηση του αντίχειρα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ανατομία του στόματος με αποτέλεσμα την λανθασμένη άρθρωση.

Μία σχιστία υπερώας ή χειλιών μπορεί να επηρεάσει μία ομάδα ήχων- φωνημάτων. 

Τέλος, η μερική απώλεια ακοής, επίσης μπορεί να επηρεάσει την σωστή τοποθέτηση των ήχων. Είναι χαρακτηριστικό, παιδιά που ταλαιπωρούνται από συχνές ωτίτιδες, κατά την ηλικία κατάκτησης ενός ήχου, εντέλει να τον αλλοιώνουν, γιατί ουσιαστικά όταν έπρεπε να το μάθουν δεν τον ακουγαν σωστά.

Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί, επίσης, να επηρεάσουν την σωστή άρθρωση, καθώς κάποια παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στην άρθρωση, έχουν συνήθως γονείς, που παρουσίαζαν και εκείνοι ανάλογες δυσκολίες.

Συχνές Μορφές Διαταραχών Άρθρωσης 

Αγόρι με θλιμμένη έκφραση, που πιθανώς αντιμετωπίζει δυσκολία στην ομιλία ή άρθρωση.
Οι διαταραχές άρθρωσης επηρεάζουν την καθαρότητα λόγου και μπορεί να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πολλά παιδιά δυσκολεύονται να παράγουν σωστά κάποιους ήχους. 

Τα πιο συνηθισμένοι φωνήματα που αλλοιώνονται είναι τα συριστικά (π.χ.σ,ζ και τα συμπλέγματα τους δλδ το “στ, πσ, κσ, τζ κτλ), τα οδοντικά (π.χ. δ, θ και τα συμπλέγματά τους δλδ το “δρ, θρ, χθ, ρθ κτλ) και τα χειλοδοντικά (π.χ. φ, β και τα συμπλεγματά τους δλδ το “Φρ, φτ, βρ, βγ” κτλ). 

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί είναι οι μόνοι ήχοι που μπορεί να αλλοιώνονται.

  • Διαταραχή άρθρωσης στο “ς” και άλλα φωνήματα:

Η συχνότερη διαταραχή άρθρωσης που αφορά στον ήχο “σ” λέγεται σιγματισμός. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σιγματισμού, για παράδειγμα:

  • Μεσοδοντικός σιγματισμός: Ο αέρας περνάει ανάμεσα από τα δόντια, με αποτέλεσμα το “σ” να ακούγεται αλλοιωμένο. Αυτό που λένε χαρακτηριστικά κάποιοι γονείς είναι ότι το παιδί “το σφυρίζει”.
  • Πλάγιος σιγματισμός: Ο αέρας διαφεύγει από τα πλάγια της γλώσσας αντί από το κέντρο, με αποτέλεσμα ένα παραμορφωμένο, υγρό “σ” (σαν το παιδί να κρατάει σάλια στο στόμα)  ή σαν “χι”.
  • Διαδοντικός σιγματισμός: Η γλώσσα τοποθετείται ανάμεσα στα δόντια και ακούγεται σαν “θ”.
  • Ρινικός σιγματισμός: Ο αέρας διαφεύγει από την μύτη και ο ήχος ακούγεται σαν ένα απαλό “ροχαλητό”.
  • Διαταραχή άρθρωσης σε άλλα φωνήματα:

Μία ακόμα συχνή δυσκολία είναι η παραγωγή του “ρ”, ο λεγόμενος “ροτακισμός”.

Το φώνημα “ρ” είναι χαρακτηριστικό για την έντονη δόνηση της γλώσσας και τη ροή του αέρα που το συνοδεύει και απαιτεί λεπτούς και καλά συντονισμένους μυϊκούς χειρισμούς.

Πολλές φορές παρατηρείται η πλήρης αντικατάσταση του ήχου με κάποιον άλλο π.χ. “λόδα αντί για ρόδα”. 

Υπάρχουν παιδιά που έχουν κατακτήσει τη σωστή τοποθέτηση χωρίς όμως να υπάρχει η δόνηση κατά την παραγωγή του φωνήματος. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή του ‘ρ’ με πιο “γαλλικό” τρόπο, δηλαδή ακούγεται περισσότερο σαν “γ”.

Διαταραχή άρθρωσης σε ενήλικες 

Η διαταραχή άρθρωσης στους ενήλικες εμφανίζεται είτε ως συνέχεια μιας αναπτυξιακής δυσκολίας από την παιδική ηλικία, είτε λόγω τραύματος ή νευρολογικής νόσου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή Πάρκινσον. 

Μπορεί να επηρεάζει την καθαρότητα του λόγου, κάνοντας την επικοινωνία πιο δύσκολη. 

Η δυσκολία αυτή συνήθως σχετίζεται με τη σωστή τοποθέτηση της γλώσσας, τη δύναμη των μυών και τον έλεγχο της αναπνοής.

Με τη βοήθεια λογοθεραπείας, οι ενήλικες μπορούν να ενισχύσουν την ομιλία τους και να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινή τους επικοινωνία.

Διάγνωση και Αξιολόγηση 

Παιδί συμμετέχει σε διαδραστική λογοθεραπευτική συνεδρία με τους γονείς του για αξιολόγηση διαταραχής άρθρωσης.
Αξιολόγηση διαταραχής άρθρωσης σε παιδί μέσω παιχνιδιού και επικοινωνίας, με τη συμμετοχή των γονέων.

Κάθε σωστή αξιολόγηση ξεκινάει με ένα πλήρες ιατρικό και αναπτυξιακό ιστορικό.

Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να ρωτήσουμε και το ίδιο το παιδί για κάποιες πληροφορίες, που υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να μας δώσουν οι γονείς π.χ. αν αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του, πως νιώθει, αν το έχουν κοροϊδέψει, αν χρειάζεται να σκεφτεί άλλες λέξεις όταν δεν το κατανοούν οι άλλοι κ.α.

Αφού ολοκληρωθεί η λήψη του ιστορικού, προχωράμε σε διαδικασίες αξιολόγησης του ίδιου του παιδιού. 

Αρχικά χορηγείται ένα τεστ άρθρωσης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κάθε λογοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό του τεστ, του οποίου τα αποτελέσματα αν και είναι ενδεικτικά δεν είναι επίσημα. 

Το μοναδικό επίσημο τεστ για την αξιολόγηση του φωνολογικού συστήματος ελληνόφωνων παιδιών που έχει προσαρμοστεί και σταθμιστεί στα ελληνικά δεδομένα είναι η “Δοκιμασία Φωνητικής και Φωνολογικής Εξέλιξης”, του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοθεραπευτών (1995).

Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η στοματοπροσωπική εξέταση, η οποία έχει σκοπό την ανίχνευση λειτουργικών ή δομικών δυσκολιών στους αρθρωτές. 

Μέσω της εξέτασης αξιολογείται η δύναμη, η ακρίβεια και το εύρος των κινήσεων των αρθρωτικών οργάνων, όπως η γλώσσα, τα χείλη, η υπερώα και η κάτω γνάθος.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει απλές εντολές ή δραστηριότητες κατά τις οποίες το παιδί καλείται να εκτελέσει συγκεκριμένες κινήσεις. Ο λογοθεραπευτής παρατηρεί την ταχύτητα, τη συμμετρία και τον συντονισμό των κινήσεων, ώστε να εντοπίσει τυχόν δυσλειτουργίες.

Επιπλέον, αξιολογείται η αναπνοή, η ρινική εκπνοή, η λειτουργία της φώνησης, ακόμη και η κατάποση, καθώς όλα αυτά σχετίζονται στενά με την παραγωγή της ομιλίας.

Τα αποτελέσματα της στοματοπροσωπικής εξέτασης, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της ομιλίας, παρέχουν στον λογοθεραπευτή μια σαφή εικόνα των 

αναγκών του παιδιού και καθοδηγούν τον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας.

Παρέμβαση απαιτείται: 

Όταν η ομιλία είναι δυσκατάληπτη για το περιβάλλον: αν σε ηλικία 4–5 ετών η ομιλία του παιδιού δεν είναι κατανοητή από άτομα εκτός οικογένειας, αυτό αποτελεί ένδειξη για πιθανή παρέμβαση.

Όταν καθυστερεί σημαντικά η κατάκτηση βασικών φωνημάτων: κάθε φώνημα έχει ένα αναπτυξιακό όριο ηλικίας εντός του οποίου αναμένεται να κατακτηθεί. 

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών οι ηλικίες κατάκτησης των φωνημάτων είναι οι εξής:

 

ΗΛΙΚΙΑ  ΦΩΝΗΜΑ
2,6 – 3 ετών μ, π, τ, κ, μπ, γκ
3 – 3,6 ετών ν, β, γ, χ, ντ
3,6 – 4 ετών φ, σ, ζ, λ, σπ, πλ, κλ, βλ, κν, πν, πχ, νγ
4 – 4,6 ετών θ, δ, φλ, στ, ψ, ξ, χτ, τρ, κρ, γδ, ζμ, μν
4,6 – 5 ετών σφ, βρ, ντρ, χν, ζγ, φτ, τσ, ντζ
5 – 5,6 ετών γλ, γρ, στρ
5,6 – 6 ετών ρ, δρ, θρ, χτρ

Όταν τα λάθη στην άρθρωση είναι σταθερά και επαναλαμβανόμενα: δηλαδή, παρουσιάζεται ένα σταθερό μοτίβο αντικατάστασης ή παράλειψης ήχων

και δεν πρόκειται για περιστασιακά ή τυχαία λάθη.

Όταν υπάρχουν οργανικά, νευρολογικά ή ανατομικά αίτια: σε περιπτώσεις όπως εγκεφαλική παράλυση, σχιστίες, σύνδρομα, τραύματα ή χαμηλού μυϊκού τόνου, η λογοθεραπευτική παρέμβαση είναι αναγκαία και συνήθως μακροχρόνια.

Θεραπεία και Ασκήσεις για τη Διαταραχή Άρθρωσης 

Παιδί ζωγραφίζει με χρωματιστούς μαρκαδόρους ως μέρος θεραπευτικών ασκήσεων για διαταραχή άρθρωσης.
Δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική ενισχύουν την ανάπτυξη λόγου και άρθρωσης στα παιδιά.

Η θεραπεία της διαταραχής άρθρωσης βασίζεται στη λογοθεραπευτική παρέμβαση, με στόχο τη σωστή παραγωγή των ήχων που δυσκολεύουν το παιδί.

Ο λογοθεραπευτής εφαρμόζει ασκήσεις, στοχεύοντας σε συγκεκριμένα φωνήματα, μέσα από επανάληψη, ακουστικά, οπτικά και κινητικά ερεθίσματα. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και εξελίσσεται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. 

Αρχικά στοχεύει στην ενδυνάμωση των στοματοπροσωπικών μυών. Στη συνεχεία στην τοποθέτηση του φωνήματος – στόχου. Μετά στην εξάσκηση μέσα από λέξεις, που το περιέχουν, πρώτα σε αρχική θέση, μετά σε μεσαία και ύστερα σε τελική. 

Τέλος, επιδιώκει τη γενίκευση και την αυτοματοποίηση μέσα από προτάσεις, μικρά κείμενα και αυθόρμητο διάλογο.

Σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή των γονέων στο σπίτι. Ασκήσεις μπροστά σε καθρέφτη βοηθούν το παιδί να παρατηρεί την κίνηση των χειλιών και της γλώσσας του. Επιπλέον, παιχνίδια λέξεων και καθημερινές επαναλήψεις ενισχύουν τη σωστή άρθρωση με διασκεδαστικό τρόπο.

Τέλος, τεχνολογικά βοηθήματα όπως ειδικές εφαρμογές και οπτικά ερεθίσματα (π.χ. εικόνες, βίντεο με ομιλία) υποστηρίζουν την πρόοδο, ενισχύοντας τη μίμηση και την ακουστική διάκριση των ήχων. 

Η συστηματική εξάσκηση και η σωστή καθοδήγηση από τον ειδικό είναι καθοριστικά στοιχεία για την αποκατάσταση της διαταραχής.

Η Ειρήνη Σκράπα γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών. Είναι απόφοιτη του τμήματος λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι Ιωαννίνων από τo 2010 και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ). Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τομέα των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας. Από το 2010 έχει αναλάβει πλήθος περιστατικών με αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Αναζητήστε μία αξιολόγηση